30 December 2015

Frisco

Endnu en klassisk, no nonsense cocktail fra 1920erne - enkel, velsmagende og kraftig. Den er glimrende som en after-dinner drink.


6 cl rye whiskey
1,5 cl Bénédictine
Rør ingredienserne med is, og si over i et coupeglas. Garner med en citrontwist.

Kilde: William Boothby, Boothby's World Drinks, 1930

En cocktail, der celebrerer San Francisco - en by med en lang tradition for gode cocktailbarer. Den er også en lidt kontroversiel sag. Omtrent hver bartender har sin egen opfattelse af hvilken whiskey, man skal vælge: bourbon eller rye. Eller om der skal citronsaft i eller ej. Men prøv dig frem.

De første kendte opskrifter fra 1930erne nævnte slet ikke citronsaft. Den sneg sig ind senere. Jim Meehan fra den berømte PDT bar i NYC foreslår, at man vender tilbage til rødderne og laver den helt stiv som her. Ok, så lader han alligevel lidt citron komme med, idet han garnerer drikken med en citrontwist. Det er vist det, der hedder minimalisme.


29 December 2015

French 75

Det er dejligt at blive budt velkommen til en fest med et glas mousserende vin, men endnu dejligere er det, hvis velkomstdrinken er en French 75. Den har boblerne og elegancen plus cocktailens kant. Og så har den en pæn stamtavle, der går tilbage til the roaring twenties.


3 cl gin
1,5 cl citronsaft
1,5 cl almindelig sirup
6 cl mousserende vin

Ryst de tre første ingredienser i en shaker med is. Si over i et champagneglas, og top med champagnen. Læg en citrontwist i.
Hvis du bruger en meget tør mousserende vin, kan du nøjes med 3 cl af den og servere den i et coupe- eller martiniglas.
Tør champagne, cava eller crémant kan bruges alt efter dine præferencer.

Kilde: Harry Craddock, The Savoy Cocktail Book, 1930.

Cocktailen er opkaldt efter en fransk kanon, der gjorde tjeneste i 1. verdenskrig, og Craddock skriver om drikken: "Hits with remarkable precision."

28 December 2015

White Lady

Endnu en old-school cocktail fra McElhones berømte bar i Paris, Harry's New York Bar. Med den hvide dame, skabt i 1920erne, er du i godt selskab. Hun giver den perfekte velkomst til dine gæster, og hun leverer en glimrende digestif oven på en god middag.


4 cl gin
1,5 cl Cointreau
1,5 cl citronsaft
0,5 cl almindelig sirup
1,5 cl pasteuriseret æggehvide (valgfrit)

Uden æggehvide: Ryst ingredienserne i en shaker med is, og si over i et martiniglas. Læg en citrontwist i.
Med æggehvide: Ryst alle ingredienserne kraftigt i en shaker uden is. Tilsæt is og ryst igen. Si over i et martiniglas, og læg en citrontwist i.

Kilde: Jim Meehan efter Harry McElhone, ABC of Mixing Cocktails, 1929.

The White Lady er ligeså tiltrækkende med som uden æggehvide. Æggehviden giver en en mere cremet fornemmelse i munden og en pæn, skummende overflade.

25 December 2015

PX, I Love You

Søde sager hører til højtiderne i form af kager, konfekt og lignende, og middagen afsluttes ofte med en dessert. I stedet kan man prøve en sød, fyldig cocktail som den her. En rigtig hjerteknuser på denne årstid.



4 cl Pedro Ximenez Sherry
2 cl Drambuie
2 cl citronsaft

Ryst ingredienserne i en shaker med is, og si over i et coupeglas.

Pedro Ximénez er navnet på den druesort, denne søde, intense sherry er lavet på, og dens smag af rosin bliver ledsaget af whisky-likørens noter af honning, urter og krydderier. Citronen bidrager med en syrlighed, der fuldender billedet.




22 December 2015

Negroni Bianco

Negroni Bianco er en variant af den traditionelle mørkerøde Negroni, der består af gin, sød vermouth og Campari. Hvis du har fået den lidt for mange gange som velkomst drink, kan du, når du står for gæstebuddet, servere denne friske udgave. Den er cool, venlig, indbydende og ikke for stærk: en ideel aperitif med en bitter drejning.


6 cl Cocchi Americano
3 cl Gin
1,5 cl Dolin Blanc vermouth
4  stænk grapefruit bitters

Bland ingredienserne i et mixerglas med is, si over i et rocksglas med frisk is, garner med en pæn stor appelsintwist. 

Opskriften her kan varieres efter behag. Den mest anvendte foreskriver lige dele af de tre første ingredienser, andre foretrækker en ratio, der siger 2:1:1 i gins favør. Hyg dig en aften med at prøve dig frem.
Under alle omstændigheder får du en dejlig buket af smagsoplevelser fra de to krydrede og tørre vermouthtyper, den ene italiensk, den anden fransk.

Kilde: Frit efter Joe Campanale fra L'Apicio, New York.

20 December 2015

Cameron's Kick

Ved første øjekast en lidt bizar 1920er-opskrift med to typer whisky, irsk og skotsk! Det bizare forvandles til det delikate, når glasset føres til læben, og smagen folder sig ud i sin fylde og tyngde. Citronsaften og orgeat blender fint de to whiskysorter, og tilsammen skabes en afbalanceret helhed. 




3 cl Scotch Whisky

3 cl Irish Whiskey

2 cl citronsaft

1,5 cl orgeat 

Ryst ingredienserne med is i en shaker. Si over i et coupeglas. Ingen garniture.

Kilde: Harry McElhone, ABC of Mixing Cocktails, 1922.

Cameron's Kicks blev skabt af skotten Harry McElhone, der i 1923 overtog en amerikansk ejet bar i Paris og omdøbte den til Harry's New York Bar. Ingen bar er blevet mere berømt end den, takket været de drinks, der siges at være opfundet der (fx Bloody Mary, Sidecar, White Lady, French 75), og især de kunder, der frekventerede den. Hemmingway, Rita Hayworth, Humphrey Bogart, Coco Chanel og Hertugen af Windsor var blandt dem. Og måske nød en Cameron's Kick.

Opskriften, der gengives her, er Jim Meehans moderne udgave af denne klassiske cocktail. Hvis du vil eksperimentere lidt, kan du prøve at blande den i de forhold, som Harry Cradock brugte på The American Bar i Savoy Hotel i London og tog med i sin bog fra 1930, The Savoy Cocktail Book: 3 cl Scotch whisky 3 cl Irish whiskey, 1 cl citronsaft, 1 cl orgeat sirup.



15 December 2015

Pineau Martini

If you're too tired to bother with shaking a cocktail, you may want to try this engagingly simple and delightful cocktail.



4 cl gin
2 cl Pineau des Charentes
Stir with ice, strain into old-fashioned wine glass.

An exquisite alternative to a traditional Martini. Pineau is a fortified French wine based on grape must and cognac. A perfect drink for l'heure bleue. Relaxing and soothing.

11 December 2015

Naughty Nutcase

En sour med smag af hasselnøder er lige sagen på denne årstid. Bourbon og hasselnødlikøren Frangelico går fint sammen, ganske som nødden og dens skal. Den indsmigrende konstellation redddes fra det kitchede af citronens skarphed. Sirup giver ikke kun lidt ekstra sødme, men også en fløjlsagtig konsistens, der yderligere kan forstærkes af 1,5 cl æggehvide, hvis man ønsker det.



3,5 cl bourbon whiskey
2 cl Frangelico
2 cl citronsaft
2 cl almindelig sirup 
1,5 cl æggehvide, valgfrit
Ryst ingredienserne med is, og si over i et coup-glas. Hvis ægghvide skal med, ryster man først uden is og derefter med is. Dette for at give æggehviden lidt mere skum.

Kilde: Villi Ivanova, chefbartender i Rotunda, London N1, 2015

07 December 2015

Maxim's Coffee

En smagsoplevelse af de ypperste inden for varme efterårs- og vinterdrikke. En delikat krydret smag og aroma frembragt af duoen Bénédictine og Galliano, der skaber en perfekt balance mellem det spirituøse, det søde og det bitre.
Maxim's er den navnkundige, smukke art nouveau restaurant i Paris, Chez Maxim, grundlagt 1893, og op gennem tiden besøgt af folk som Marcel Proust, Greta Garbo, Marlène Dietrich, Maria Callas, Brigitte Bardot, Kiri te Kanawa og Pierre Cardin. Nyd nu din espresso!



4 cl cognac
1,5 cl Bénédictine
0,5 cl Galliano
8 cl varm espresso
1 teskefuld sukker

Kom sukkeret i et toddyglas, hæld de øvrige ingredienserne i, rør godt rundt, og server straks.

05 December 2015

Fish House Punch

En varm cocktail kan være påkrævet på denne tid af året, når man skal ryste kulden af sig og slappe af inden aftensmaden. Denne varme punch blev sammensat første gang i 1732 af medlemmer i en fiskeklub i det nuværende Philadelphia, USA. Punch, der er en blanding af spiritus, citrusfrugt, sukker og vand, stammer fra tiden, før der var noget der hed cocktails, og var således en af forfædrene til netop cocktails.


2 cl mørk rom
2 cl cognac
0,5 cl crème de pêche
1,5 cl citronsaft
1 teskefuld sukker
7 cl kogende vand
Ingredienserne hældes op i glasset, og der røres rundt. Læg gerne en citrontwist i.

Det ser måske lidt hardcore ud at sætte rom og cognac sammen, men smagsmæssigt giver det en perfekt fylde, og den lille smule ferskenlikør spiller op til citronens syrlighed.


04 December 2015

Harvest Sling

This time of year the French apple brandy Calvados is just the right ingredient in your drink. The strong, earthy taste of apples blends with the spices, dried fruit and herbs in the cheeky vermouth and the noble Bénédictine. Heering adds cherries and sweetness and a good ginger beer finishes off with a fiery kick.



3 cl Calvados
1 cl sweet vermouth
1 cl Bénédictine
1 cl Cherry Heering
1 cl lemon juice
1 cl ginger beer

Shake all ingredients except ginger beer with ice and pour into a highball glass filled with ice. Top up with ginger beer.

Source: Jim Meehan, NYC

02 December 2015

Andean Dusk

It may be cold, it may be windy, but December is also the time when dusk falls as the cocktail hour is approaching. What better way to relax than with a cocktail that celebrates the dusk and whispers in your ear that warmer climates are near.



3 cl pisco
1.5 cl lemon juice
1.5 cl simple syrup
3 red grapes
9 cl sparkling wine, dry

Muddle grapes in shaker, add first 3 ingredients and ice, shake, strain into champagne flute and add sparkling wine.
In the picture above, I've used a white cava for a lighter version. The original recipe uses a sparkling rosé, and that gives the drink a proper dusky colour.

Pisco is a Peruvian spirit that has floral touch
Source: recipe by Meaghan Dorman, bartender at Raines Law Room, New York City.